Friday, July 31, 2009

DIY.... veil.... insya allah


adakah ramai yang terfikir macam diriku...
veil ney utk dipakai semasa nikah?????
selalunyer org beratkan utk reception...

jadi pada diriku ini.. hari nikah e2 ada hari keramat bagi semua org... so i been thinking utk wat sendiri drpd send kat tailor... huhu... sbb kita ingin membina masjid.. :)

skrg misi MENCARI border lace ... utk dijahit bersama2 dengan net... untuk menjadikan sebentuk veil...

1st: pembelian net... (Done)



how to get ur dream veil.. u must noe ur lengths.....
so i would like to share wif u guys... the lengths b4 u guys buy da net... n da border lace..

Here is a guideline for the lengths of various style veils:

Blusher (to the shoulders): 18 inches to 24 inches
Waist: 30 inches
Fingertip: 40 inches
*Chapel (dusting the floor): 60 inches to 72 inches
*Cathedral: 108 inches or longer

2nd: Border Lace

ku akan menguploadnyer kemuadian... tp buat masa sekarang pabila ku mengoogle.. terjumpa pic2 ney vantek vanngat... drpd

Gorgeous Lace Mantilla Bridal Veil

Monday, July 27, 2009

layah / veil

veil... viel.... byk nk difikirkan.. jadi ada cadangan utk veil?



sources : 1&2 www.designsbykristen.com no 3, heather

design yg mana patut mf amek? fenning kepala... aiyak...
memandangkan saya dah beli veil nak gie tempah plak hehehe......

veil ini adalah utk nikah.. berikutan baju nikah mf wil b simple.... mau nampak sarat dibahagian kepala.. baru lea vantek... kan??? hehehehe.. tp blum jumpa dressmaker... guess whut... i rasa2 nak veil yg menarik... cuz masa nikah pakai tudung tue.. tp xmau lea 'bebran- bran' (kata org utara) hehehe... t looks like aunty2.. or nenek2.. plak... huhu.. :) cth pic mcm kat bawah ney...





atauphun ala2 hindi..


Hunting set nikah...

alhamdullilah...

sabtu lalu mf gie kl.. akhirnya... hahahha.....


1 day, 25-07-09 (sabtu)


1st skali hunting for tudung... guess whut... mf jatuh cinta dgn tudung ini.. mula2 ingat nak tempah jea.. then jumpa owner 'sri munawwarah' k.ina ckp.. 'maaf sgt fara, sbb akak xcukup kaki tangan nak jahit.. cuz bz dgn permaisuri agung punye... ( 1 minggu 10 tudung) including da jemeki dll... jadi dia syorkan untuk mf beli asas dia shj.. kebetulan ada colour yang dicari2 n trus sapu jea la.. hehehehe...



kebetulan adeq mf nk kahwen masa raya nanti dia pun mencari viel n selendang gak.. jadi cari punya cari... so gie lea jln tar cari kat ariani.. mmg penuh org tp kami berdua tak jatuh cinta lea.. hehehe.. kebetulan berhampiran dgn jakel.. jadi masuk lea... tgk jumpa dgn satu kakak ney.. nama dia YESI... dia sgt2 baik n pandai melayan kami2 ney kan.. dia tunjuk viel n selendang, n sampin kat bakal adeq ipar ku ini.. setelah selesai bab adeq ipar ku.
then mama ku nak bali langsir.. jd gie pilih kain langsir xmahal memang murah giler..... lepas sattle semua baru lea kami gerak gie taman permata... hahahaha.. jumpa en fiance ku lea.. :)... he said da tudung n da colour mmg vantik hehehe... esok baru nak gie cari nikah set for us.. after dah jumpa dia kami balik lea.. urh penat2....


2 day, 26-07-09 (ahad)


memandangkan semalam kami gie kl... jln sesak n parking penuh... ari nie kitaorg kuar awal dlm kol 8.00.... dari bukit beruntung... gie amek en giance ku kat taman permata, then trus kuar gie kl... sampai kat kl kami gie b1st dulu.. hehehehe then gie jakel.. masuk2 jea promoter2 kat c2 tanya nak cari kain kea? aku jawab x nak cari org... nama dia YESI... hehehehe.. mereka kata kakak tue level 4, jadi naik sampai atas.. jumpa dia lea k.yesi... trus tanya hai darling u nak cari kain kan... nak kain apa.. trus lea tanya kain creep satin / kain yg bley strech.. n kami phun tunjuk lea cth baju yg kami nk wat tue.. dia cari2 xmahal kain nyer after diskaun mmg murah
giler... senang



sket sbb en fiance ku ney ada... :) hehehehe... memandangkan kain dah beli tudung phun dah beli cari viel la plak kan.. k.yesi tue said amek viel yg lebut baru cantek utk nikah... so kami phun beli lea... hehehe... semua skali tak mahal sgt2 berbaloi.. :)



then pasal adeq iparku ini.. hehehe dia blum jumpa tudung dia lagi.. jd kami gie cari kat ratu.. tp xdhe yg berkenan, kami gie de zahra... tp adeq ipar ku xjatuh cinta gak.. then dah sampai damansarakan... kami gie cari kat sri munawwarah.. akhirnya adeq iparku jatuh cinta gak.. hehehehe.. i love it too.. vantikk.... mf pulak?? shooping tudung sri munawwarah sbb buy 3 free 1, jadi beli la.... bila la lagi nak turun kl kan.. hahahahahahaha..... :)



buy 3 free 1... tp hanya dua drpd ney yg dlm pakej.. lagi satu new arrival n lagi satu dah beli lama.. yg mana lg 2 ek? satu bagi kat my aunty, satu lagi bagi kat mama lea




urh fennat2... :) tp alhamdullilah set nik ah adeq iparku n kami berdua selesai.. tinggal nak anta tempah.. :) tgh menghunting tukang jahit plak...... any idea??

Thursday, July 23, 2009

hair do

hair do....

apakah bun yg sesuai utk muka ku yg kecik ini... ???korang rasa yang mana sesuai???



click pic for source





kena gak survey rambut ney... to those yang tak pakai tudung masa reception.. nanti...
sbb nanti mak andam tue tanya rambut mcm mn yg kita inginkan... :)
starts ur survey today.. ok? mf maukan yg something simple n nice... :)

Sunday, July 19, 2009

tiffany blue bedroom set.....

hunting for bedroom.. bak kata org sket2 lama2 jadi bukit.. jd kali ney.. fikir tentang bilik pengantin..warna apa?mesthi lea warna tema?survey dlm internet cari2 ada la yg berkenan
semua ney 'omputih' punye.. try cari malaysia xdhe r...... hehehehe....






mf dah beli, kebetulan sales skrg, gie beli kat parkson, ipoh parade... kebetulan jumpa warna seakan2 ney ada.. n alhamdullilah.. tggl 1 piece jea utk queen size.. :) jimat sket lea.... mula2 ku fikir nak pakai set bilik warna putih tp, bila fikir2 xsesuai takut tenggelam... :) jd cari lea warna theme..tp mf punye... mixed dgn silver... :) gambar nyer?? insya allah nanti akan diupload...

cari gak kat akemi tp xdhe lea...
brand apa?? 'novelle designer's bedroom collection'

including.....

1 quilt cover
1 bedsheet
2 pillowcases ( xcukup lea...)
1 bolstercase

n tambah kan lagi 2 untuk pillow case,
dari 'favorita' murah jea (rm13.90) bb (best buy) lea tue

comforter?? xperlu lea.. sbb dah ada... guna lea 'bolstercase' bley rotate2 :)


total harga semua if xsales hampir 5rat... tp dah sales memang menjimatkan......

Friday, July 17, 2009

tudung nikah


next selepas baju nikah wil be, tudung nikah... fesyen apa agak nyer yg sesuai ek?




source:sri munawwarah, udaimaturnur, dezahra, gua.com.my

nora danish, yatt, nabila, erra fazira

hope bley dapat apa yang ku ingin kan.. hehehehehe

mf blm lagi survey harga.. tp mostly ok2 kowt..

material??
mostly mereka ney guna lycra
udaimaturnur , material yang digunakan adalah chiffon n bedding dgn sendiri.
erra fazira? mf tak pasti meterial apa...

Thursday, July 16, 2009

Panduan bergaya ke majlis perkahwinan


  • Elakkan memilih pakaian berwarna putih bagi mengelakkan kekeliruan di kalangan tetamu lagipun warna putih sinonim untuk raja sehari.

  • Elakkan mengenakan persalinan yang seksi dan terlalu menonjol rekaannya.

  • Sesuaikan rekaan dengan lokasi majlis, misalnya kebaya dan kurung moden untuk majlis di dewan atau rumah manakala gaun moden sesuai untuk persandingan di dewan.

  • Lihat tema sebelum menghadiri majlis perkahwinan supaya anda tidak menjadi perhatian tetamu lain jika silap memilih pakaian

  • Elakkan mengenakan terlalu banyak barang kemas bimbang jadi perhatian peragut.
  • Wednesday, July 15, 2009

    CEKAK HOTDOG.. =)

    July 15,
    kami ingat nak beli kain.. tp bila msk kedai kain .. tp xdhe yang sesuai... jadi fara memerlukan bantuan korang.. agak2 nyer jenis kain yang sesuai?? hurm... banyak dah tanya tp mereka kata kain yg blh 'strech'
    sekarang ney sama ada kena
    g kl atau phun momotku yg g pilih...



    rekaan daripada rizalman ibrahim blanc 2008


    jadi korang rasa kan kain ney jenis apa???





    stretch crepe satin stretch duchess satin stretch satin


    mcm mn?? ada apa2 cadangan??? baju ney u dipakai untuk nikah..... mf xnk yg sarat sgt.. mf ske simple... n nice.... :) xkn lea mf nk hantar kat rizalman kowt?? urh pengsan nanti momotku.. hakhakhak..